24 hodin Michala Nováka

Michal Novák

24 hodin Michala Nováka

Se šestým závodním dnem Tour de Ski přijíždí z italského Val di Fiemme reprezentant Michal Novák.

alt

Aktivace mysli

Dnes závodíme nezvykle v pozdních odpoledních hodinách. Budík proto nemám ani nařízený. Nechávám spánku volný průběh a probudím se sám od sebe. Tak dám tělu tolik odpočinku, kolik potřebuje. Po snídani se pouštím do četby matematiky. Potřebuju znát dobře teorii, abych měl nadhled při řešení konkrétních početních problémů. K učení se snažím využít každé volné chvíle. Na závodech, zvlášť při Tour, se mi to ale často nedaří. Tyto akce vyžadují zvýšenou koncentraci, takže učení je takové okrajové.


alt

Aktivace těla

V dalších dopoledních hodinách dostávám do života celé tělo. Na pokoji bydlím s Alešem Razýmem, tak jdeme společně běhat. Je to pomalý běh, spíše jen klus. Na okraji městečka Predazzo děláme zastávku na rozcvičku. Začínám atletickou abecedou, Aleš tahá gumové expandery. Následně se k němu přidávám. Do toho si vkládám pár kliků. Ještě trochu strečinku a běžíme zpátky na hotel. Horlivě přitom debatujeme. O trénování, dnešním závodě i komplexnosti problému výběru a mazání lyží.


alt

Pasta Bianca

Svaly je teď potřeba udržet v chodu probuzené. Takže na pokoji žádné leháro. Namísto toho uvolňuju bránici dechovou vlnou. Zanedlouho máme objednaný oběd. Do té doby pakuju věci na závod. Všelijaké hadry, náhradní košíčky na hole, brýle, regenerační nápoj, bidon s ionťákem, lyžáky. Všechno mám, namísto klasického obřího báglu, v malém lifestylovém batohu. Na stadionu to pak může vypadat úsměvně, já jsem ale v tomto ohledu minimalista. K obědu mě minimalismus ale zaskočí. Máme jen těstoviny s olejem a parmazánem, k tomu housku. „Cože?! To nám naservírují jen tohle?! Kdo to objednal?! Tak si aspoň přidám.“ Ani Jakšíkovi (Martin Jakš) to zjevně chuť neuspokojuje. Před závodem je ale potřeba se najíst lehkého jídla a nepřejídat se.


alt

Now playing: Marie Rottrová

S týmovým doktorem vyrážíme směrem na stadion. Je to zhruba patnáct minut jízdy autem. Knopík (Petr Knop) tradičně se sluchátky nevnímá. Zbytek posádky radši zůstává nohama na podlaze transporteru a poslouchá ‚Lásko voníš deštěm‘. Do toho proletí pár komentářů o počasí, testu lyží, závodu holek nebo Jakšíkův plán neodbočit na stadion a jet rovně domů.


alt

Máme hole v ruce

Po příjezdu na stadion začínají klasické úkony. Dnes si skluznost lyží nemusíme testovat sami, udělali to totiž naši hodní servismani. My jen kontrolujeme výsledky a ještě naposledy počasí, zda se opravdu nic nezmění. Také dostáváme čerstvé informace a rady od trenérů i servismanů k závodu. V převlíkárně máme krásně nachystané warm-up čísla a startovku. Připravujeme hole závodní i náhradní pro servis kolem trati. Nazouváme lyžáky a v televizi i na netu kontrolujeme ženskej závod.


alt

Warm-up protocol list

Házím lifestyle batoh na záda, do rukou hole a tréninkové lyže a běžím k trati. Musím se zapracovat před závodem a obhlédnout trať. Přemýšlím, který zapracovávací protokol dneska vyberu. Vypadá to na pět minut v i2 (čti intenzitě) až i3 a několik krátkých sprintů v i5. Protože dnes závodíme v klasické technice, půl hodiny před startem jsou u trati připraveni servismani s namazanými závodními lyžemi. Zkoušíme mázu. Tentokrát jsou to hřebíky, lyže stoupají perfektně. Po zhruba hodině rozjíždění se chýlí čas startu.


alt

Dnes umírej

Těsně před startovním výstřelem pro mě neexistuje nic jiného. Po startu se cítím jak uprostřed stáda býků. Daří se mi posouvat se startovním polem vzhůru. Přitom se snažím šetřit energii volením stejného kroku, jako závodník přede mnou. Po několika kilometrech však ztrácím více energie, než bych měl. Začínám se propadat v pořadí. I když se snažím běžet ze všech sil, stále nemám formu, která mě opustila v průběhu Tour. Do cíle přijíždím vyčerpaný a trochu zklamaný.


alt

Následky bouře

Nasát více kyslíku do plic je první věc, co člověk musí udělat po projetí cílové čáry. Poté se dopotácím k batohu, abych se převlékl zpět do suchého a teplého oblečení. Při požívání sacharidového recovery nápoje kalkuluju průběh závodu. Snad bude zítra líp.


alt

Spolek přátel zbavujících se laktátu

V koblížkárně si vyzvedávám housky, sušenky a pití. Je důležité teď přijmout nějakou energii. Vzápětí bereme lyže zpět na nohy, abychom se vyjeli. Jedeme pomalu směrem k Alpe Cermis, zítřejší poslední etapě. Za tmy vyjíždíme asi do třetiny sjezdovky, než začne prudké stoupání, abychom následně sjeli zpět do údolí, kde na nás čeká doktor Kuba jako odvoz na hotel.


alt

Relax, take your time

Po večeři následuje takový typický cyklus. Týmová porada na další den, prohlídka u lékaře, cvičení u fyzioterapeutky a opět snaha se učit do školy. To už je ale skoro čas jít spát. Jak říká Aleš, Tour je takový festival promrhaného času.


Tento web používá pro analýzu návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete zde.