Se šestým závodním dnem Tour de Ski přijíždí z italského Val di Fiemme reprezentant Michal Novák.

Aktivace mysli
Dnes závodíme nezvykle v pozdních odpoledních hodinách. Budík proto nemám ani nařízený. Nechávám spánku volný průběh a probudím se sám od sebe. Tak dám tělu tolik odpočinku, kolik potřebuje. Po snídani se pouštím do četby matematiky. Potřebuju znát dobře teorii, abych měl nadhled při řešení konkrétních početních problémů. K učení se snažím využít každé volné chvíle. Na závodech, zvlášť při Tour, se mi to ale často nedaří. Tyto akce vyžadují zvýšenou koncentraci, takže učení je takové okrajové.
Aktivace těla
V dalších dopoledních hodinách dostávám do života celé tělo. Na pokoji bydlím s Alešem Razýmem, tak jdeme společně běhat. Je to pomalý běh, spíše jen klus. Na okraji městečka Predazzo děláme zastávku na rozcvičku. Začínám atletickou abecedou, Aleš tahá gumové expandery. Následně se k němu přidávám. Do toho si vkládám pár kliků. Ještě trochu strečinku a běžíme zpátky na hotel. Horlivě přitom debatujeme. O trénování, dnešním závodě i komplexnosti problému výběru a mazání lyží.
Pasta Bianca
Svaly je teď potřeba udržet v chodu probuzené. Takže na pokoji žádné leháro. Namísto toho uvolňuju bránici dechovou vlnou. Zanedlouho máme objednaný oběd. Do té doby pakuju věci na závod. Všelijaké hadry, náhradní košíčky na hole, brýle, regenerační nápoj, bidon s ionťákem, lyžáky. Všechno mám, namísto klasického obřího báglu, v malém lifestylovém batohu. Na stadionu to pak může vypadat úsměvně, já jsem ale v tomto ohledu minimalista. K obědu mě minimalismus ale zaskočí. Máme jen těstoviny s olejem a parmazánem, k tomu housku. „Cože?! To nám naservírují jen tohle?! Kdo to objednal?! Tak si aspoň přidám.“ Ani Jakšíkovi (Martin Jakš) to zjevně chuť neuspokojuje. Před závodem je ale potřeba se najíst lehkého jídla a nepřejídat se.
Now playing: Marie Rottrová
S týmovým doktorem vyrážíme směrem na stadion. Je to zhruba patnáct minut jízdy autem. Knopík (Petr Knop) tradičně se sluchátky nevnímá. Zbytek posádky radši zůstává nohama na podlaze transporteru a poslouchá ‚Lásko voníš deštěm‘. Do toho proletí pár komentářů o počasí, testu lyží, závodu holek nebo Jakšíkův plán neodbočit na stadion a jet rovně domů.
Máme hole v ruce
Po příjezdu na stadion začínají klasické úkony. Dnes si skluznost lyží nemusíme testovat sami, udělali to totiž naši hodní servismani. My jen kontrolujeme výsledky a ještě naposledy počasí, zda se opravdu nic nezmění. Také dostáváme čerstvé informace a rady od trenérů i servismanů k závodu. V převlíkárně máme krásně nachystané warm-up čísla a startovku. Připravujeme hole závodní i náhradní pro servis kolem trati. Nazouváme lyžáky a v televizi i na netu kontrolujeme ženskej závod.
Warm-up protocol list
Házím lifestyle batoh na záda, do rukou hole a tréninkové lyže a běžím k trati. Musím se zapracovat před závodem a obhlédnout trať. Přemýšlím, který zapracovávací protokol dneska vyberu. Vypadá to na pět minut v i2 (čti intenzitě) až i3 a několik krátkých sprintů v i5. Protože dnes závodíme v klasické technice, půl hodiny před startem jsou u trati připraveni servismani s namazanými závodními lyžemi. Zkoušíme mázu. Tentokrát jsou to hřebíky, lyže stoupají perfektně. Po zhruba hodině rozjíždění se chýlí čas startu.
Dnes umírej
Těsně před startovním výstřelem pro mě neexistuje nic jiného. Po startu se cítím jak uprostřed stáda býků. Daří se mi posouvat se startovním polem vzhůru. Přitom se snažím šetřit energii volením stejného kroku, jako závodník přede mnou. Po několika kilometrech však ztrácím více energie, než bych měl. Začínám se propadat v pořadí. I když se snažím běžet ze všech sil, stále nemám formu, která mě opustila v průběhu Tour. Do cíle přijíždím vyčerpaný a trochu zklamaný.
Následky bouře
Nasát více kyslíku do plic je první věc, co člověk musí udělat po projetí cílové čáry. Poté se dopotácím k batohu, abych se převlékl zpět do suchého a teplého oblečení. Při požívání sacharidového recovery nápoje kalkuluju průběh závodu. Snad bude zítra líp.
Spolek přátel zbavujících se laktátu
V koblížkárně si vyzvedávám housky, sušenky a pití. Je důležité teď přijmout nějakou energii. Vzápětí bereme lyže zpět na nohy, abychom se vyjeli. Jedeme pomalu směrem k Alpe Cermis, zítřejší poslední etapě. Za tmy vyjíždíme asi do třetiny sjezdovky, než začne prudké stoupání, abychom následně sjeli zpět do údolí, kde na nás čeká doktor Kuba jako odvoz na hotel.