24 hodin Sandry Schützové

Sandra Schützová

24 hodin Sandry Schützové

Se světovým pohárem v estonském Otepää přijíždí reprezentantka v běhu na lyžích Sandra Schützová.

alt

7:30

Už je ráno, sakra. Oblékám se a v 7:45 vyrážím na půl hodinky klusat. Chodím takhle vždycky, když nezávodíme hned v brzkém dopoledni.


alt

Předzávodní pohodička

Jako další pro mě velmi důležitou část dne je SNÍDANĚ. Ostatně je mi jedno, jaký jídlo to zrovna je. :-D Ale nebudeme předbíhat. Před závodem a většinou i před těžkým tréninkem snídám ovesnou kaši s banánem a skořicí. Po snídani mám ještě chvilku prostor, tak ho vyplním válením na Blackrollu a sbíráním inspirace od Sagana.


alt

Hole a ski připravit

V 9:50 s holkama odjíždíme na závodiště, kde si okamžitě připravíme náhradní hole, které dáme k dispozici servisu na trať pro případnou rychlou výměnu zlomené. Před samotným rozjížděním si ještě připravím nezbytné věci, které si vezmu na start, protože do převlíkací buňky už nechodím. I přesto, že je tady zrovna blízko.


alt

Zapracování

Zhruba hodinu před svým startem se jdu rozjet. Zapracování směřuji vždy na závodní okruh toho dne. Dnes mě čeká sprint na 1300m. Už včera jsem na této trati absolvovala zaměřovací trénink a snažila se hodně najet klíčová místa. U sprintu je znalost trati a správné zdolání těchto míst rozhodující. Časové rozdíly v cíli jsou často malé a hraje roli opravdu každý odšlap a každý krok a každý přechod. Součástí předzávodní rutiny je závěrečný test lyží a v klasickém závodě test stoupací mázy.


alt

3,2,1...

Je 11:36 a já zrovna startuju svůj závod. Popravdě, byla jsem unavená a necítila jsem se vůbec rychle, což je ve sprintu neslučitelné s dobrým výsledkem. Nicméně většinou, když se necítím dobře, tak dobře závodím. Doufala jsem, že po Tour de Ski přijedu víc odpočinutá a budu bojovat o postup do rozjížděk. Nicméně na tenhle závod se nesešlo víc věcí, které jsou předpokladem k dobrému výkonu. Což mě mrzí.


alt

Další událost dne - oběd

Po závodě se s holkama jdeme vyjet a razíme zpět na ubytování na oběd. Takže pro mě další radostná událost dne. :-D Vždy následuje odpočinek v posteli, jako ve školce. S tím rozdílem, že teďka jsme za něj všichni rádi a ve školce jsme všichni chtěli chodit domů po o.


alt

Průzkum terénu

Po čtvrté hodině odpolední vyrážíme zpátky na závodní tratě, abychom zmapovali závodní pětikilometrový okruh na zítřejší desetikilometrový závod. Na obhlídku trati vycházím už za stmívání a bez čelovky, takže oceňuji osvětlený areál. Místní tratě jsou velmi specifické a náročné. Ze startu je první kilometr relativně příjemný. Sice převážnou část stoupete, ale když víte, co vás čeká dál, tak vám to přijde ještě příjemné. Následuje delší sjezd, kde je místní specialitou naříznout stopu s větší vzdáleností nohou od sebe kvůli lepší stabilitě. Sice máte dojem, že by vám mezi nohama projel kamion, ale asi vědí, proč to dělají. Po sjezdu, kde si prakticky neodpočinete, protože se neustále musíte soustředit, přijde to nejtěžší stoupání na tomhle okruhu. Začíná u dojezdu skokanského můstku HS 100 a končí až nad bubnem. Takže při následujícím sjezdu, kde jsou dvě místa, při kterých vám poskočí žaludek, také nemůžete počítat s odpočinkem. A samozřejmě když sjedete dolů, tak vás čeká závěrečný dlouhý výjezd přecházející do stoupání na louce. Do cíle už zvlněným profilem sjíždíte.


alt

Koblížkárna

S převlékáním pospíchám, abych stihla místní koblížkárnu. Mají zde k dispozici spoustu jídla, pití a různé dobrůtky. Přes kafe, čaj, po tortilla chipsy s dipy.


alt

Porada

Po véče máme týmovou poradu, abychom si řekli informace na následující závodní den. K tomu, že každý z nás už trať zná, dostáváme mapky trati se zakreslenými posty servisu. Je důležité, aby každý závodník znal místa s náhradními holemi, lyžemi a mezičasy. Domlouváme se na odjezdových časech a následně můžeme poradu ukončit.


alt

Válení...

Poslední věc, kterou udělám, než ulehnu do svého princeznovského lože, je opět válení na válci. Vyčistím zuby a po 22. hodině jdu konečně spát.


Tento web používá pro analýzu návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete zde.